tiistai 4. lokakuuta 2016

Lisäravinteet, onko niistä hyötyä?

Syksy tulee ja flunssa pysyy. Tässä onkin ollut aikaa katsella telkkarin antimia, kun ei aina itse ole päässyt treenaamaan tai töihin. Olen ymmärtänyt, että fitness-buumi alkaisi pikku hiljaa mennä ohi ja tilalle olisi tulossa armollisuus itseä kohtaan. Samoin ruuan suhteen oltaisiin menossa järkevämpään suuntaan. Kaukaa tuodut superfoodit eivät olisi enää niin in, vaan kotimaiset vastineet, kuten mustikka ja nokkonen. On hauskaa, kun tulee näitä eri trendejä niin liikkumisen, ruuan kuin vaatteiden suhteen. Aina välillä sitä on itsekkin muodin aallon harjalla. :D Aina kuitenkin ruuan suhteen tunnutaan palaavan perusasioiden äärelle eli kohtuus kaikessa. Itse noudatan 80/20-ruokavaliota. Kun syö pääsääntöisesti terveellisesti, niin voi myös herkutella. Ruokien punnitsemista pidän hassuna ja itse ainakin alkaisin vain stressaamaan hullusti sitä syömistä ja kyläilyä ym. Ja stressi taas ei tunnetusti ole hyvästä. 

Hyvä treeni tulossa. :)
Mutta niistä liikuntatrendeistä. Nyt alkaisi nostaa päätä ajattelu, että kuunnellaan kehoa ja liikunnan pitää olla hauskaa ja tuntua hyvältä. Tämä on ollut pitkälti oma ohjenuora aina, joten nyt vihdoin olen siinä asiassa muodikas. :P Olen katsellut uutta formaattia Bull vs Vertti, joka on ihan hyvää viihdettä. Ihmettelen vain suuresti sitä lisäravinteiden määrää, joka kilpailijoille tässäkin ohjelmassa annetaan. Pöydällä notkuu varmasti kaikki purnukat, mitä kaupasta löytyy Jutan tai Bullin kuvalla varustettuna ja oli siellä jotain vielä niiden lisäksikin. Lähteitä en muista, mutta luin taannoin artikkelin näistä urheilijoiden lisäravinteista. Ainoa, josta on tutkitusti hyötyä, on kreatiniini. Sen on tieteellisesti todettu parantavan suorituskykyä ja nopeuttavan lihasten kasvua varsinkin salitreenaajilla. Siitä hyötyvät eniten nopeita suorituksia tekevät urheilijat, kuten bodarit ja pikajuoksijat. Millään muulla lisäravinteella ei ole todettu samanlaista hyötyä. Itse käydän joskus salilla sitruunan makuista jauhetta, joka on tarkoitettu nautittavaksi suorituksen aikana. Sen oikea käyttötarkoitus olisi varmaan enemmän pitkänmatkan juoksijoilla, mutta supernopean aineenvaihdunnan omaavana energia meinaa salilla loppua ja tämä hiilarijauhe auttaa jaksamaan treenin loppuun. En usko, että sillä on mitään vaikutusta sinäänsä lihasten tai voimien kasvuun, mutta ainakaan en pyörry, kun verensokerit romahtavat. 

Luova tauko pituushypystä
Jatkuvasti monet julkkikset mainostavat erilaisia pirtelöjauheita. Kyseessä ei yleensä ole huippu-urheilijat, vaan muuten vaan liikunnalliset ihmiset. Olen lukenut monien eri lajien huippujen haastatteluja ja hyvin harva käyttää mitään lisäravinnejauheita. Vitamiinit ja esimerkiksi magnesium ovat asia erikseen. Olen itsekin joskus juonut proteiinipirtelöitä jauheesta ja ne maistuvat pahalle. Omissa kisoissa lounaspussi sisälsi omenan, tripin, myslipatukan ja kuivan sämpylän. Päivä kilpailupaikalla oli kuitenkin pitkä ja turvauduin proteiinijauhepirtelöön jaksaakseni päivälliseen asti. Kyllä sillä jaksoi hetken painaa, mutta ei se juurikaan nälkää vienyt ja maistui kamalalta, niin hyvältä kuin kookos-ananas kuulostikin. Niiden makua siinä ei ollut aistittavissa. Uskon, että noilla proteiinipirtelöillä on paikkansa, jos on kiire päivä eikä ehdi syödä kunnolla, mutta en usko, että kukaan tarvitsee sellaisia päivittäiseen käyttöön. Kun kuitenkin puhutaan puhtaan ja luonnollisen ruuan puolesta, niin kaikki nuo jauheet ovat kaukana siitä. Ne ovat valtava bisnes, aivan niinkuin superfooditkin. Aika moni on mainosten uhri ja voi miettiä, mikä taho on teettänyt tutkimukset, joissa niistä kaikista mömmöistä on hyötyä tavalliselle treenaajalle, saati huippu-urheilijalle. Puolueellisia tutkimuksia tehdään jatkuvasti, rahoittaja päättää lopputuloksen ja mitkä osiot jätetään julkaisematta.

Pituutta hervannassa. :)
Aivan oma asiansa on sitten tämä laihdutusbisnes. Se on täysin moraalitonta ja vaarallista. Laihdutuspillereistä on raportoitu jopa vakavia maksavaurioita eikä niiden tehoa ole voitu tieteellisesti todentaa. Silti ihmiset ostavat niitä ja uskovat valmistajien väitteet. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos se kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei ole totta. Ja jos etsii artikkeleita, niin kannattaa lukea niitä luotettavilta sivuilta. Askel terveyteen ja magneettimedia esimerkiksi ovat puolueellisia ja epäluotettavia sivuja. Omaa näkemystä kannattaa avartaa ja etsiä tietoa monelta kantilta. On helppo löytää tutkimukia, jotka tukevat omaa näkemystä ja jättää lukematta ne lukuisat tutkimukset, jotka ovat omia näkemyksiä vastaan. Itse suhtaudun asioihin avoimin mielin ja olen valmis muuttamaan näkemystäni, jos siihen saa hyvät perusteet. Omalla terveydellä en kuitenkaan lähtisi leikkimään ostamalla kaiken maailman jauheita ja pillereitä, jotka lupaavat parantaa vastustuskykyä, kasvattaa lihasta ja parantaa suorituskykyä. Tällaisia pohdintoja tällä kertaa. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti