tiistai 27. syyskuuta 2016

Missä on yleisurheilijoiden arvostus?

Olen miettinyt tätä aihetta jo pidempään. Näkökulma perustuu täysin omiin kokemuksiin ja näkemyksiin sekä kuulemiini asioihin. Ja tietysti se koskee vain Tamperetta. Viimeksi tänään sain kokea, että on vaikea päästä treenaamaan lajinomaiseen ympäristöön. Olisin tietenkin voinut asian netistä tarkistaa ennen ajamista Tampereen messu- ja urheilukeskukseen, mutta kävi se näinkin. Siellä oli meneillään isot messut ja ensimmäistä kertaa myös B-halli oli messujen käytössä. Siis viime syksynä tai keväänä en muista, että se olisi ollut messujen käytössä. B-halli on pieni, yleisurheilijoiden halli, jossa on 60 metrin juoksurata, pari pituushyppypaikkaa, korkeus- ja seiväshyppypaikat sekä heittopaikka. Myös erillinen moukaripaikka löytyy sekä kuntosali. Siis kaikki, mitä yleisurheilija tarvitsee, löytyy sieltä. Yleensä halli on myös messujen ajan urheilukäytössä, mutta nyt sekin oli messukäytössä. A-halli on isompi yleisurheiluhalli, jossa on 300 metrin juoksurata ja hyvät harjoitusmahdollisuudet muutenkin. Se on usein messujen käytössä, joten yleisurheilijat joutuvat tyytymään pienempään halliin monesti.

Hervannan kenttä
Juttelin entisen yleisurheilijan kanssa asiasta ja hän kertoi, että alun perin Pirkkahalli on rakennettu juurikin yleisurheilijoille ja jalkapalloilijoille. Myöhemmin hommaan tuli messut mukaan ja urheilijat ajettiin ahtaalle. Se kun on ainoa halli, jossa voi treenata sisällä Tampereella. Nyt on jo syksy pitkällä ja ulkona alkaa olla viileä treenata. Nyt tosin tarkoitukseni oli tehdä hallissa salitreeni, jonka päälle olisi sitten ollut tarkoitus hyppiä pituutta. Nyt treeni typistyi salitreeniin omalla salilla. En ihmettele, jos ei suomesta nouse uusia nimiä maailmalle, kun harjoittelu on tehty hieman haastavaksi. Kun hallikausi alkaa virallisesti, iltaisin on aika turha mennä treenaamaan, koska seurat treenaavat silloin. Eniten ottaa päähän jalkapalloilijat, jotka tulevat tekemään harjoitteita B-halliin, jonka ovessa kuitenkin lukee, että vain yleisurheilijoiden käytössä. 
Keiteleen kenttä

Tästä päästäänkin sujuvasti kesän ongelmiin harjoitusten suhteen. Tampereelta löytyy kolme pinnoitettua yleisurheilukenttää. Itse käytän pääasiassa Hervannan kenttää, koska se on lähimpänä ja parhaiten käytössä. Kuitenkin jos siellä pelataan jalkapalloa, niin se on suljettu yleisurheilijoilta. Aina saa tarkistaa tilavarauksista, että onko mahdollista päästä treenaamaan ja monia päiviä on kesässä ollut, kun ei ole päässyt pelien vuoksi. Kuulaa olen työntänyt paljon omassa pihassa, mutta kyllä se olisi parempi päästä kuularinkiin hiekan sijaan. Telineistä lähtöjä taas ei voi harjoitella kuin urheilukentillä, samoin piikkareilla juoksua. Myös pituushyppy on haastavaa muualla. Ratinan stadioni oli koko kesän poissa käytöstä ja pyynikillä oli pelejä niin paljon, ettei sinne päässyt itselle sopivana ajankohtana. Jalkapallossa suomi ei ole koskaan pärjännyt, silti jalkapalloilijat valtaavat kaikki yleisurheilijoiden harjoituspaikat. En ihmettele yhtään, jos harjoitusinto loppuu, kun lajinomaiseen ympäristöön on vaikea päästä treenaamaan. 

Hervannan kenttä
Jotta ei menisi pelkästään valittamiseksi, niin olen kyllä hyvin tyytyväinen yleisurheilukenttiin, joita Tampereella on. Saatavuus vaan on ongelma. Ensi kesäksi Hervannan kenttä remontoidaan, saa nähdä, kuinka kauan se on poissa käytöstä. Olen myös käynyt testailemassa eri paikkakuntien kenttiä, joissa on ollut suurta vaihtelua kunnossapidon suhteen. Monella pienemmällä paikkakunnalla ei ole päällystettä, vaan hiekkaa juoksuradat. Kuularingit ovat myös olleen vaihtelevassa kunnossa. Viimeksi Keiteleellä yllätyin, miten hyvin kenttää oli hoidettu. Lapinjärven kenttä on aika ränsistynyt, mutta ajaa asiansa. Hinthaarassa nyt on aina hienoa treenata, kun itse siellä varttunut. Valkealassa oli ringit jo laitettu talviteloille eikä muutakaan välineistöä ollut saatavilla. Juoksurata oli kuitenkin päällystetty ja hyvässä kunnossa. Jotenkin on tullut tunne, ettei yleisurheilijoita arvosteta ja joutuu vähän anteeksi pyytäen menemään treeneihin. Toivottavasti asiat joskus muuttuvat toisenlaisiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti