tiistai 29. maaliskuuta 2016

Yleisurheilun haasteet

En ole lapsena harrastanut mitään urheilua. Kun päätin alkaa harrastamaan pikajuoksua, ajattelin, että kaikkihan nyt osaa juosta. Kuinka väärässä olinkaan. :D Kaikki yleisurheilulajit ovat hyvin teknisiä. Toki pelkällä voimalla ja hyvällä kunnolla pääsee jo alkuun, mutta jos haluaa menestyä, tarvitaan muutakin. Reilu vuosi sitten menin ensimmäiselle valmennusleirille. Siellä käytiin mm. kyykkytekniikkaa ja opin, että olen siinäkin tehnyt virheitä. Opin myös uusia liikkeitä, joita yleisurheilijat paljon käyttävät. Seuraavalla leirillä tehtiin juoksukoordinaatioita, jotka osoittautuivat hyvin vaikeiksi. Kuvittelin, että 10 vuoden kuntosaliharrastus on tehnyt hyvän lihaskunnon, mutta olin jälleen väärässä. Salilla saa kyllä voimaa, mutta se ei riitä, jos sitä ei osaa hyödyntää esimerkiksi juoksussa räjähtävyytenä. Iso yllätys olikin, että pikajuoksun harjoitteluun kuuluu hyvin paljon muutakin kuin juokseminen. Ja että se oikein juokseminen on todella vaikeaa.

Ensimmäiseksi opin, että lantio pitää olla ylhäällä, sitä pitää jaksaa kannatella. Vaikka olen treenannut kyseistä asiaa kuinka, niin edelleen juoksen perse pitkällä eikä lantio toimi kuulantyönnössäkään toivotulla tavalla. Olen saanut paljon kullan arvoisia neuvoja, joita olen noudattanut parhaani mukaan. Olen tehnyt hurjan määrän erilaisia apuliikkeitä, joilla vahvistetaan lonkankoukistaa, lantiota ja lonkkia. Oma haasteeni on myös keskivartalon heikkous. Vaikka kuinka treenaan sitä, saan aina valmentajan kanssa huomata, kuinka paljon sitä tarvitsee treenata lisää. Yhteistyö käsien ja jalkojen välillä ei tahdo luonnistua vieläkään. Omia haasteita tuo yliliikkuvat nivelet, joiden vuoksi onkin ensiarvoisen tärkeää huolehtia hyvästä lihaskunnosta.

Oma kuulani. :)
Sain joululahjaksi 4kg kuulan. Siitä lähtien olen sitä treenannut ja onneksi myös kehitystä on tapahtunut. Lähdin ihan nollasta liikkeelle, mutta valmentajan avulla olen alkanut pikku hiljaa löytää oikeaa liikerataa. Kuulantyönnössä on haastavaa, kun kaikki tapahtuu alle sekunnissa. Siinä ajassa pitää muistaa, että paino takajalalla, ensin kääntyy nilkka, sitten polvi, sitten lantio ja kuula pysyy piilossa, kunnes paino on siirtynyt tukijalalle. Sitten täytyy työntää lantio eteen, rintakehä on eteenpäin ja vähän ylöspäin ja kuula lähtee kädestä vasta, kun se on työnnetty loppuun asti. Ja tämä siis vauhdittomassa mallissa. Varmasti unohdin vielä monta yksityiskohtaa. Tätä olemme lähteneet rakentamaan pala palalta valmentajan kanssa. Lantion käyttö ei vieläkään onnistu toivotulla tavalla, mutta on siinäkin kehitystä tapahtunut. Niinkuin siinä, että nykyään voin saada liikkeeseen jonkin verran räjähtävyyttä, kun pitkään kaikki tapahtui kuin hidastetussa filmissä. Tavoite olisi vielä opetella pakitus, mutta ensin täytyy saada vauhditon työntö toimimaan täydellisesti.

Juoksun treenaamiseen olen saanut kaikkia mielenkiintoisia liikkeitä, kuten rapukävely, poniloikka, saksijuoksu, viisiloikka ja yhden jalan polvennostokävely. Vauhditonta pituushyppyä teen myös, jotta saan räjähtävyyttä. Salilla kunkkuliikkeitä ovat
yhden jalan kyykky, kyykky, maastaveto ja penkkipunnerrus. Ja jokaiseen treeniin kuuluu ainakin joku vatsalihasliike. Valmentajani on tehnyt myös tehokkaan kuntopallojumpan, jolla saa hyvin räjähtävyyttä ja voimaa kehitettyä. Myös aitoja tulee käytettyä säännöllisesti aitakävelyyn ja cancaniin. :) Rytmitajua onkin saanut kehittää ihan huolella, että on saanut jonkinlaisen rytmin hyppelyyn.

Näitä tulee paljon hyödynnettyä. :)
Tällä hetkellä tavoite on, että oppisin telineistä lähdön ennen kisoja sekä saisin edes jonkinlaisen tuntumaan pakittamiseen. Telineistä lähdössä on omat haasteensa siinäkin. En vielä osaa hyödyntää telineitä oikein, kun niitä vasten pitäisi ponnistaa, mutta silläkin osa-alueella on jo kehitystä. Enää en pelkää lentäväni naamalleni ja pääsen siitä liikkeelle melko terävästi. Tekemistä siis riittää, mutta toivon, että voin ensi kesän kisoissa tuoda kunniaa valmentajilleni. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti