maanantai 29. elokuuta 2016

Keikkalaisen arkea

Tästä se taas alkaa, työttömän arki. Kun opiskelin sairaanhoitajaksi, luulin, että töitä riittäisi aina. Näin ei kuitenkaan ole ja tällä hetkellä aika menee kotona. Olen sijaisrekrytoinnissa kirjoilla ja yksittäisiä keikkoja tulee olemaan, mutta mistään pidemmästä ei ole tietoa. Itse olen sitä mieltä, että koska töissä vietätään niin suuri osa elämästä, niin siellä pitäisi myös viihtyä. Sen vuoksi olen hakeutunut erikoissairaanhoitoon, koska se kiinnostaa minua. Jokainen päivä tuo uusia asioita esille ja kaikenlaisia harvinaisia tapauksiakin tulee monesti vastaan. On mahtavaa, kun voi joka päivä oppia jotain uutta ja haastaa itseään töissä. Tunnen itseni ja tiedän olevani helposti kyllästyvää sorttia. Siksi ainakin tässä vaiheessa uraani ja elämääni on kuntoutusosastot ja muut pitkäaikaisosastot poissuljettuja vaihtoehtoja. Palaisin siellä loppuun nopeasti, koska työ ei haasta samalla lailla. Muutenkin haluan ylläpitää ja parantaa kädentaitojani koko ajan ja suorittaa vaativia hoitotoimenpiteitä ja lääkeinfuusioita. 

Olen valmistunut sairaanhoitajaksi reilu kolme vuotta sitten. Pidempiä pätkiä on ollut muutama, mutta myös pitkiä aikoja pelkästään keikkalaisena. Teen työni hyvin ja olen pidetty sijainen. Joskus palkkaamisen esteeksi on muodostunut se seikka, etten voi terveydellisistä syistä tehdä yövuoroja ja haluan muutenkin tehdä ergonomista työvuorosuunnittelua. Väliin on toki mahtunut myös sairauslomia muun muassa munuaisensiirron myötä. Vatsan aluetta on leikelty ja nostokiellon takia on joutunut olemaan poissa kauemmin kuin muuten olisi ollut tarve. 

Voi keskittyä treeneihin. :)
Haluaisin, että meitä keikkalaisia arvostettaisiin osastoilla enemmän. Monella osastolla ei ole mitään paikkaa, mihin saa laitettua likaiset työvaatteet päivän päätteeksi. Ongelman tästä tekee se, ettei keikkalaisilla ole kulkulätkää ja kaikki pyykkipussit ovat kulkunapin takana. Siksi arvostan suuresti osastoja, joilla on likavaatepussi sijaisille. Sijaiset vaihtavat yleensä vaatteensa siivouskomerossa, mutta on myös osastoja, joissa joutuu vaihtamaan vaatteet vessassa ja laittamaan omat vaatteet kahvihuoneen nurkkaan päiväksi. Arvotavarat useimmilla osastoilla saa lukkojen taakse, mutta sekään ei ole mikään selviö. Useimmilla osastoilla sijainen saa kulkulätkän käyttöönsä työpäivän ajaksi, joka helpottaa työntekoa huomattavasti. Mutta on myös osastoja, joilla ei saa, jolloin joutuu aina kun tarvitsee jotain lääkeväliköstä, etsimään jonkun vakinaisen henkilön. Se on aika epäkäytännöllistä. 

Keikkalaisena oleminen on myös tietyllä tapaa stressaavaa ja elämää rajoittavaa. Joutuu olemaan koko ajan tavoitettavissa ja valmis lähtemään töihin tunnin varoitusajalla pahimmillaan. Toki töistä voi aina kieltäytyä, mutta se on toimeentulon kannalta vähän huono asia. Itse tykkään mennä eri osastoille ja nähdä, millaisia erikoisaloja on  ja millaisia asioita kulloinkin potilaasta seurataan. Joillekin aina uusien tapojen omaksuminen voi olla aika stressaavaa. Olen laskenut, että olen Tays:issa keikkaillut 16 eri osastolla. Osalla pidempään, osalla vain muutaman keikan. Monesta alasta olen nähnyt vain pintaraapaisun, mutta ortopedian ja traumatolgian, neurologian ja neurokirurgian asioista tiedän jo aika paljon. On ollut hienoa päästä syventämään osaamista, koska aina tulee eteen uusia asioita. Pisteet täytyy antaa vakinaiselle henkilökunnalle, koska vastaanotto on ollut lähes aina todella hyvä. 
Nyt löytyy aikaa tähänkin :)

Tässä nyt tuli vähän avattua keikkalaisuuden nurjia puolia, mutta on siinä myös hyvääkin. Voin keskittyä treenaamiseen täysipainoisesti työttömyyspäivinä ja voin tosiaan aina kieltäytyä, jos on jo sovittua menoa ja aina tulee uusia pyyntöjä. Ja olen optimisti ja uskon, että vielä jonakin päivänä saan pidemmän sijaisuuden ja joskus jopa palkallisen kesäloman. :) Sitä odotellessa nautitaan syksyn pimenevistä illoista ja ulkona liikkumisesta. Hallikausikin jo lähestyy uhkaavasti ja menee yleisurheilukentät kiinni. Hallissa treenaamisessa on toki se hyvä puoli, että siellä on monesti porukkaa enemmän ja saa hyviä tekniikkavinkkejä kokeineilta urheilijoilta. Eikä tarvitse miettiä ilmoja treenejä suunnitellessa. :) Mukavaa loppukesää kaikille! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti